17 oktober 2012

Matte och svenska

Det har funnits en efterfrågan på läxor av vissa barn - i alla fall läxor som man kan göra när och om man har lust... Det är ju bara roligt om skolan är så kul att man vill fortsätta med det hemma, tycker jag, så här kommer lite som ni kan pilla med om andan faller på.

2:or
I matte håller vi fortfarande på med beräkningar med addition. Man får gärna fortsätta att träna på den strategi som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

På svenskan började vi igår prata om att namn skrivs med stor bokstav, och det gör ju också första ordet i varje mening. Undantaget är namn på dagar och månader, som faktiskt skrivs med liten bokstav. Detta kan man öva på genom att skriva meningar med namn i.

3:or
Igår gick Malin igenom med alla 3:or hur man ställer upp en uträkning med addition för att lösa den skriftligt. Detta kan man öva på genom att välja ut sex tal med hjälp av en vanlig tärning och sedan ställa upp dem i en addition. Här har tärningen visat talen 2, 7 och 8 och sen 5, 1 och 7. Jag ska alltså räkna ut 278 + 517.

     1
   278
+ 517
   795

På svenskan tittade vi på å-ljudet, och att det kan stavas med antingen å eller o. Vi pratade också om vad ett verb är, nämligen ett händelseord. Verb är nånting jag kan göra, till exempel se och höra. Detta kan man öva på genom att hitta meningar i en bok (till exempel Pojken och Tigern) och stryka under alla verb, eller alla ord som låter som å.

Både 2:or och 3:or kan såklart öva matte via mattelänkarna också, och öva på att skriva snygga bokstäver och siffror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar